Monday, February 23, 2009

4.6 Машини за пребарување (search engines) (V одд)

Машините за пребарување по Интернет или кратко наречени web пребарувачи се компјутерска и програмска опрема која дава информации за дадено прашање.
Овие веб пребарувачи имаат на располагање голема база на податоци организирана по разни категории но и со кратки содржини на голем број документи поставени на Интернет. Исто така заедно со документот се памети и насловот на страницата, како и нејзината интернет адреса. Така кога ние ќе го впишеме клучниот збор* во веб пребарувачот, ќе ни излезат сите страници на кој се споменува збор. Клучен збор (keyword) за пребарување е збор што го опишува поимот што се пребарува. Пример доколку го внесеме клучниот збор информатика како резултат ќе ни излезат сите адреси од страници на кои се споменува овој поим. Има повеќе пребарувачи кои располагаат со адреси на многу страници меѓу кои најпознати се:
Google (www.google.com)
• Yahoo (www.yahoo.com)
• Alta Vista (www.altavista.com)
• Wolfram|Alpha (www.wolframalpha.com/)
Додека од македонските пребарувачи треба да ги спомнеме:
Погодок (www.pogodok.com.mk)
• Најди (www.najdi.org.mk)
Пребарувачите исто така располагаат и со повеќе опции како што се пребарување фотографии, видео, мапи, e-mail адреси, напредно пребарување по различен јазик, тип на документ итн.

No comments:

 

© ITedukacija 2008. All rights reserved.

Site Meter